2010. január 26., kedd

Ingatlanpanama? Avagy egy elmélet margójára


Olvasgat az ember Fradista honlapokon, fórumokon, és igen gyakran szembetalálkozik azzal a kifejezéssel, hogy ingatlanpanama.

Sok Fradistának (?) tehát az a tisztán kivehető véleménye, hogy a jelenleg a klubot birtokló tulajdonos (Kevin McCabe, illetőleg az Esplanade Kft-n keresztül a Scarborough) tulajdonképpen nem törekszik másra, hogy az Üllői út 129. szám alatt bejegyzett telekből hasznot húzzon, és mit sem törődve az FTC hagyományaival, hagyja lepusztulni a futballt, majd milliárdokat kasszírozva hazatérjen Angliába. Sőt, vadabb vélemények szerint a tényleges tulajdonos nem is az ismert skót-angol úriember, hanem balliberális összeesküvés áldozatai vagyunk.

Nos, nézzük meg, hogy honnan is fújdogálnak ezek a szelek, kik terjesztik, állítják meggyőződéssel, hogy nemhogy ló, lóf.sz sem lesz itt...

Vegyük először is Kévés urat. Ő az a "tiszteletre méltó" építész, aki a McCabe-éra előtt 20 millió forintot áldozott (többedmagával) együtt arra, hogy a klub életben maradjon. Azaz dehogy áldozott, hisz természetesen csak kölcsön adta az összeget, kamatra. Kérdem én, ha valaki megteheti, hogy kisegíti a klubot, akkor az adott összeget miért kamatos kölcsönként adja, pedig megtehetné, hogy kiköti, csak a 20 millióját szeretné majd visszakapni, amint az Egyesület helyzete jobbra fordul. Másrészt, aki ad ekkora összeget kölcsön, utána miért is kíván felszámolási eljárást indítani? Itt valami nem tiszta.

Most ez az ember kiabálja bele a vakvilágba (Sport Extra szíves közreműködésével), hogy az angolok tulajdonképpen csak a telekre hajtanak, és szégyelljék magukat.
Kévés úr! Nem Önnek, és társainak volt az a célja, hogy az alamizsna fejében birtokon belül kerüljenek? Milyen Fradista az, aki felszámolást akar indítani a szeretett klubja ellen??? És most Ön hepciáskodik, hogy ingatlanpanama? Ön 20 millió forintot adott a labdarúgó szakosztálynak, az angolok ennek kb. százszorosát. Nem kölcsönbe. Nem kamatra. És nem követelik most vissza azt az összeget, amit eddig áldoztak, és felszámolással sem fenyegetőznek.

De természetesen Kévés nincs egyedül. Több olyan kör létezik, akiket "zavar", hogy nem ők kaparintották meg a telket, illetőleg a futballklubot. Már láthattuk, hogy anno a tender lezárultával máris megindultak, hogy megtámadják a pályázatot, mert - szerintük - jogtalanul nyert McCabe. Elestek attól a lehetőségtől, amivel jelenleg ők vádolják a tulajdonosokat.

Ugyanígy van még egy társaság, akik anno még a kizárás előtti évben bankgaranciát biztosítottak, hogy megkapjuk a licenszet. Meg is lett. Ők akkor úgy gondolták, hogy ennek fejében majd "házon belülre" kerülnek, átveszik az uralmat, és övék lesz a Fradi. Adott úriemberek más magyar - vidéki - klubnál is "szerepet" vállaltak, melynek eredménye az volt, hogy az utolsó pillanatban önkormányzati szerepvállalással tudták csak életben tartani az adott egyletet. Persze ezelőtt még felszámolási eljárást lebegtettek a klub fölött, potom tizenhat millió forintért. Ugye emlékszünk még? Ezen emberek anno szerencsére visszakapták a bankgaranciát, és megköszöntük a lehetőséget nekik. Lehet, hogy ennek hozománya lett a kizárás, de ismerve az adott kört, utólag visszatekintve jobban jártunk.

Nos, ez csak pár ember, érdekkör volt, akik a háttérből folyamatosan azt nyomják, hogy jelenleg ingatlanspekuláció zajlik a Ferencvárosi Torna Clubnál. Kétségem sincs afelől, hogy teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogyan használják ki azt, hogy a skót nem öl egyből, ész nélkül milliárdokat a csapatba, ezáltal az eredmények elmaradása kapcsán jogosan morgolódó szurkolókat méginkább feltüzelve, és fokozatosan ellehetetlenítve a működést.

Őszintén remélem, hogy az adott körök terve dugába dől, és nem sikerül, amire annyira vágynak, hogy ők kerüljenek birtokon belülre. Mert ott aztán nem lenne menekvés, és tényleg eljőne, mit most oly' hevesen hangoztatnak: az ingatlanspekuláció.

1 megjegyzés:

Totatta írta...

Jól sikerült az összefoglaló :) Makkmarci majd betol neked egy frappáns kis illusztrációt is :)