2010. április 4., vasárnap

Csak bírókérdés?


Kicsit off, de nem állhatom meg tovább szó nélkül a dolgot. Régóta fogalmazódik bennem ez a vélemény, most jutottam oda, hogy „papírra” is vetem. A sorozatos bírói tévedésekről van szó.
Azt gondolom, hiba lenne, ha kizárólag a mi meccseinkkel foglalkoznék, hiszen csak a jelen fordulóban 2 másik mérkőzésen is kapitális bírói bakik döntöttek el egy-egy mérkőzést. Két nagyon hasonló szituációt teljesen másként, de mindketten hibásan ítéltek meg a bírók.
Az egyik a Haladás – Újpest meccs volt, amikor Pollákhoz ugyan hozzáért a Hali védője, Pollák meg elesett, de az eset teljesen normális (szabályos ütközés) volt. Pollák vesztére elesett, bíró második sárgával leküldte a pályáról.
A másik eset a mai ZTE – Videoton meccs volt, amikor is Kassai egy a 16-oson kívül kezdődő, partjelzői segítség nélkül talán még szabálytalannak is vélhető esetet fújt be 11-esnek és piros lapos szabálytalanságnak. Az ismétlésből aztán jól látszott, hogy gyakorlatilag semmi sem történt. Ebben az esetben külön szomorú, hogy a kapitális hibát a hazánk legjobbjának titulált Kassai Viktor követte el. Beszélhetnék a mi meccseinkről is, hisz Bognár a Vasas elleni meccsünkön talán még ennél is rosszabb összteljesítménnyel rukkolt ki, de Szabó Zsolt a ZTE ellen túlment minden határon.
Lehetne kihegyezni ezt az írást arra, hogy a bírók a Fradi ellen fújnak, de láthatóan ez nem igaz. Ez ellen a Fradi ellen nem kell fújni, mert ez a Fradi gyenge.
Arra is ki lehetne hegyezni (és ebben már több ráció lenne), hogy amíg ha valaki a Fradi javára téved (Arany), azt „nyugdíjba vonultatják”, és aki ellene, az vígan fúj tovább, de ez sem lenne teljesen igaz, hiszen nemcsak a mi meccseinken tévedő bírók fújnak továbbra is az MLSZ legnagyobb megelégedésére.
A magyar bírói kar rossz. Elképesztően gyenge, főként egykori önmagához képest az. Gyakorlatilag nincs olyan edző a Magyar NB1-ben, aki ne szidhatná teljes joggal az éppen aktuális játékvezetőt. Azt gondolom, hogy eljött az idő, amikor ebből botrányt kell csinálni. Botrányt, mert máshogy képtelenség nyomást gyakorolni az MLSZ-re. Egyszerűen elképesztő, hogy minden héten a rossz játék mellett a még rosszabb bírói ténykedéseket kelljen nézni. Csak azt tudom javasolni az edzőknek, hogy egyszerre kezdjenek el hisztizni a bírók miatt. KB úgy, ahogy Mezey vagy Véber György szokta csinálni, mert a jelenlegi helyzet tarthatatlan!

Nincsenek megjegyzések: