2010. február 20., szombat

In memoriam FSZSZ





















A tegnapi nap folyamán olvastam a hivatalos közleményt, miszerint feloszlott a Ferencváros Szurkolók Szövetsége, rövid nevén FSZSZ. És bár hallottam cáfolatokat, miszerint az egész Magyar Balázs és Boros Bánk Levente magánakciója, hogy ha ők nem lehetnek a szervezet vezérei, akkor már ne is legyen szervezet, egyelőre úgy állok a helyzethez, hogy a megszűnés tény.

Ambivalens érzéseim vannak. Egyrészről az FSZSZ egy Magyarországon egyedülálló szervezet, nincs még egy klub, ahol ilyen formában is tömörültek a szurkolók, másrészt pedig - főként az utóbbi időszakban - nem tudtam egyetérteni a szövetség által képviselt irányvonallal, vagy stílussal.

Az alapvető probléma talán leginkább abból fakad, hogy a nevével ellentétben leginkább a szervezett csoportok (Stormy, GM, Aryan Greens, UG, 7side stb.) képviseletének volt tekinthető a Magyar Balázs vezette FSZSZ, ami legjobb esetben is maximum 500 embert tesz ki.

Véleményem szerint egy olyan gyűjtőszervezetnek, mint amit az FSZSZ neve sugall, nem szabad egy réteg véleményét kommunikálni, hisz a Fradisták - létszámunkból adódva - milliónyi nézetet képviselnek, mérsékelttől a szélsőségesig, és leginkább az volt szembetűnő, hogy az előbbiek véleményét nem feltétlenül vették figyelembe, vagy nem kerestek kapcsolatot, egyeztetési lehetőséget a stadion nézőközönségének nagyobb részét kitevő szurkolótársakkal.

Szintén elmondható, hogy az FSZSZ vezetése olyan tárgyalási stílust képviselt, ami a vezetőség részéről leginkább elutasításba ütközött. És nem mindig az FSZSZ álláspontja jelentette a problémát a kommunikációban, hisz sok esetben a mérsékeltek érdekeit is szem előtt tartó javaslatokkal álltak elő, azonban az ultimátum hangnemű, követelésként tálalt "javaslatok" nem feltétlenül szimpatikusak még egy átlagszurkoló számára sem, főleg nem egy külföldi tulajdonosnak, aki nem kevés pénzt pumpált a klub megmentésére.

Tudjuk, hogy az FSZSZ vezető közül volt, aki korábban a klubvezetésbe is bekerült. Lehet, hogy a belső körből történt kikerülés az, ami elindította ezt a folyamatot? Valamint ugye az elmúlt időszakban a táboron, azaz pontosabban az FSZSZ-en belül is érdekellentétek feszültek, különváltak a hool csoportok, plusz megjelent a börtönből szabadult Srk, akinek céljai még máig sem egészen tisztázottak, hisz az internetes megnyilvánulásait finoman fogalmazva is kuszaságok jellemzik.

Nem tudom, mi lesz most az FSZSZ után. Volt egy szervezet, ami a radikálisabb szurkolókat képviselte. Ideje lenne egy olyan szervezet, ahol a vezetők adott területen (jog, gazdaság, stb.) szakemberek, széles körben képviselnek lehetőség szerint minél több Fradistát, és nem "celebként" kívánnak előtérbe kerülni, és politikai céljaik elérésére a sokak által imádott zöld-fehér színeket felhasználni.

Mert ha Berki Krisztián celeb, akkor véleményem szerint BBL is az.

2 megjegyzés:

Makkmarci írta...

Tömör, lényegretörő és pontos összefoglalás.
A magam részéről sosem értettem az FSzSz körül zajló eseményeket, hiszen ők voltak azok, akik egy-egy konkrétan feltett kérdésre, ködös, saját magukat felsőbbszintűnek beállító válaszokat adtak, amelyekből lényegi információt kivenni nemigen lehetett. Ezek a válaszok olyanoknak valók, akik gondolkodás nélkül végrehajtanak parancsokat. Akik egy kicsit is a dolgok mögé szeretnének látni, megérteni, hogy mit miért, azoknak ez nem elfogadható. Ilyen vagyok én is. Ezért nem foglalkoztam velük sohasem mélyebben, egyetlen kivétellel. Ez a kivétel a McCabe melletti tüntetés volt a PM előtt. Azon ott voltam. Tiszta szívvel érkeztem, de vegyes érzelmekkel távoztam. Sajnos túl közel voltam BBL-hez, így Krisztián állítását, miszerint ő egy celeb, maximálisan alátámasztom.
Remélem alakul egy új szervezet, amely képviseli a Fradi tábor nagyobbik többségét, lojális lesz a kisebbséghez is, de főként politika mentesen és kultúrált formában tárgyal majd a Ferencváros mindenkori vezetőségével.
Azt hiszem sokat kérek.

Eliot írta...

Hát Makkmarci... Azért erre a reményre amit zárszóként megfogalmaztál, én kevés esélyt látok. Sőt, olvasva Srk (hlad) netes "gyöngyszemeit" sokkal nagyobb az esélye annak, hogy (ha sikerül neki megszerezni az FSzSz-ben az irányító szerepet és a szervezetet tovább vinni), akkor nem hogy jobb irányba fognak a dolgok változni, hanem éppen hogy ellentétesen, most jön csak az igazi feketeleves...